sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Saudi-Arabia ”valvomassa” YK:ssa naisten oikeuksia?

Yhdistyneiden kansakuntien mureneva arvovalta korruptoituneena keskustelukerhona vain syvenee, kun ihmisoikeusloukkauksista kuuluisa Saudi-Arabia valittiin huhtikuussa 2017 YK:n naisten oikeuksia käsittelevään toimikuntaan nelivuotiskaudeksi. Maa on jo mukana YK:n ihmisoikeusneuvostossa.

Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne on surkea, erityisen huono se on naisten oikeuksien osalta. Naiset ovat miespuolisen sukulaisen tai aviomiehen holhouksessa. Holhottuina heillä ei ole oikeutta tehdä omia päätöksiä koskien omaa elämäänsä. Vuonna 2012 maassa otettiin käyttöön naisten sähköinen valvonta. Naisten holhoojat eli käytännössä aviomiehet tai miespuoliset sukulaiset ovat saaneet kännyköihinsä tekstiviestejä, joissa kerrotaan jos nainen on lähtemässä maasta. Viesti tulee, vaikka holhooja ja nainen matkustaisivat yhdessä. Naiset eivät saa toimia lukuisissa ammateissa. Naisten autolla-ajokielto edustaa vain jäävuoren huippua poliittisen wahabilaisen islamin maassa, jossa uskonnollinen ja samalla poliittinen poliisi valvoo.

YK:n toimia valvovan UN Watch -kansalaisjärjestön toiminnanjohtaja Hillel Neuer on arvostellut kovin sanoin Saudi-Arabian valintaa toimikuntaan. Neuerin mukaan Saudi-Arabia suojelemassa naisten oikeuksia on kuin tuhopolttaja palopäällikkönä. Toimikunnan vaalin tulos on salainen. UN Watchin mukaan useat EU-maat äänestivät Saudi-Arabian puolesta. Äänestys toimikunnasta tapahtui YK:n talous- ja sosiaaliasioiden neuvostossa, jossa jäsenet vaihtuvat määräajoin. Suomi ei tällä hetkellä ole neuvoston jäsen.

Saudi-Arabian valintaa naisten oikeuksien toimikuntaa voidaan perustella sillä, että kun otetaan ihmisoikeuksia loukkaava maa mukaan kerhoon, niin sillä voitaisiin pyrkiä vaikuttamaan maan tilanteeseen. Tämä toimintatapa ei ole hienosta teoriasta huolimatta johtanut edistykseen EU:ssa eikä YK:ssa. Romania, Kreikka, Puola ja Unkari sortavat edelleenkin vähemmistöjään, kuten romaneja, eikä ihmisoikeustilanne ole parantunut niiden EU-jäsenyyden jälkeen. Monien YK:n jäsenmaiden ihmisoikeustilanne on vain heikentynyt 1980-luvulta.

Länsimaiden, erityisesti Yhdysvaltojen sekä suurien asevalmistajien Ison-Britannian ja Ranskan, asenne Saudi-Arabiaa kohtaan on lievästi sanottuna skitsofreeninen. Maa edustaa todella vanhoillista poliittista islamia, lisäksi se ja sen kansalaiset tukevat terrorismia. Saudi-Arabia pyrkii moskeijahankkein levittämään poliittista islamia esimerkiksi Afrikassa. Länsimaiden vaakakupissa on painanut se, että Irania vastustava rikas liittolainen on pidettävä tyytyväisenä. Naisten ihmisoikeudet ovat aivan yhdentekeviä maailmanpoliittisessa ja -taloudellisessa pelissä. Saudi-Arabialle toimikunnan jäsenyys antaa mahdollisuuden legitimoida maassa vallitsevat ”vaihtoehtoiset naisten ihmisoikeudet”, vaikka valtion hyväksymissä YK:n sopimuksissa ne on määritelty universaaleina.

Liberaaleissa arabi- ja muslimimaissa nykyisen poliittisen ja konservatiivisen islamin voittokulkua katsellaan kauhunsekaisin tuntein. Esimerkiksi Jordaniassa, Saudi-Arabian naapurimaassa, on jouduttu jo kärsimään Egyptin, Irakin ja Syyrian sekavista islamistisista tilanteista. Monikaan ei tule ajatelleeksi kuinka suuri kuilu on kahden islamilaisen arabimaan, Jordanian ja Saudi-Arabian välillä. Jordaniassa ei ole huntupakkoa ja monet musliminaiset eivät käytä huivia. Naiset saavat siellä vapaasti valita ammattinsa, äänestää ja harjoittaa poliittista toimintaa. He eivät ole miesten holhouksessa. Maassa toimii esimerkiksi kansallinen naisten jalkapallojoukkue. Jordaniassa on myös vahva kristitty vähemmistö, joka tosin maailman melskeessä on hieman peloissaan asemastaan, mutta ei varsinaisesti Jordanian tilanteen vuoksi.

Saudi-Arabiaa ei pidetä ns. roistovaltiona, vaikka se on sitä mitä suurimmassa määrin. Maan harjoittama politiikka ei juuri eroa roistovaltiona pidetyn Iranin toiminnasta. Kyse onkin siitä, että Iran haastaa Yhdysvaltoja, mutta Saudi-Arabia ei, vaikka vuoden 2001 terrori-iskun tekijöistä enemmistö oli saudikansalaisia.

Naisille ei ole mitään hyvää odotettavissa YK:lta tämän jälkeen. Vielä vähemmän tukea ihmisoikeustaisteluihin voidaan toivoa islamilaisissa maissa. Me puolestamme olemme olleet mukana tukemassa tätä naisten aseman takatalvea Euroopan unioni -nimisen ns. arvoyhteisön kautta. EU:lla on kansainvälisissä järjestöissä yhteinen linja, jota jäsenvaltiot yleensä noudattavat. Tiettävästi Ruotsi oli äänestänyt vastaan, mutta mahdollisesti ainakin viisi EU-jäsenmaata äänesti Saudi-Arabian naisten komitean jäsenyyden puolesta. Että sellainen arvoyhteisö....


Lähteitä:

Saudi-Arabia edistämään naisten oikeuksia YK:ssa. Maa on valittu YK:n naisten oikeuksia käsittelevään valiokuntaan. 25.4.2017 Yle.

Agerholm,Harriet. Saudi Arabia elected to UN women's rights commission. Watchdog director likens move to 'making an arsonist the town fire chief'. The Independent. Monday 24 April 2017.

Suomi ei ollut mukana Saudi-Arabian kohuvalinnassa YK:ssa: ”Uutisankka”.Aamulehti 28.04.2017.

Belgium’s Shame: PM “sorry” for helping get Saudi Arabia on UN women’s rights panel; scandal exposed by UN Watch.

Saudi-Arabia listasi 23 naisilta kiellettyä ammattia. MTV3, Ulkomaat 10.04.2016. https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/saudi-arabia-listasi-23-naisilta-kiellettya-ammattia/5835328

Saudi-Arabia aloitti naisten elektronisen valvonnan. Iltasanomat 23.11.2012. http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000000561468.html

Report: 23 jobs not for women in Saudi Arabia. Arab News | published — Saturday 9 April 2016. http://www.arabnews.com/saudi-arabia/news/907761

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Raiskaus ja lapsimorsiamet lainsäädännön kohteina

Intian korkein oikeus linjasi lokakuussa 2017, että seksi alaikäisen kanssa on myös avioliitossa raiskaus. Intian laki on sallinut ala...