sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Raiskaus ja lapsimorsiamet lainsäädännön kohteina


Intian korkein oikeus linjasi lokakuussa 2017, että seksi alaikäisen kanssa on myös avioliitossa raiskaus. Intian laki on sallinut alaikäisen raiskaamisen, jos tämä oli avioliitossa raiskaajansa kanssa. Oikeuden mukaan seksi alle 18-vuotiaan kanssa on aina raiskaus. Maan raiskauslaeissa oli ollut poikkeus, joka salli aviopuolison yhdynnän yli 15-vuotiaan kanssa. Varsinaisesti raiskausta avioliitossa ei ole kriminalisoitu, vaan se on sidottu naisen ikään.

Oikeuteen jutun vei kansalaisjärjestö Independent Thought, jonka perustaja Vikram Srivastava pitää korkeimman oikeuden päätöstä historiallisena. Intian korkein oikeus kehotti lisäksi ryhtymään toimenpiteisiin lapsiavioliittojen estämiseksi. Lain mukaan naisten avioitumisikäraja on 18 vuotta ja miesten 21. Käytännössä ainakin joka neljäs intialaistyttö joutuu naimisiin alaikäisenä. Ennen lapsiavioliitot kieltävää lakia vuonna 2006 noin puolet morsiamista oli alaikäisiä, liki 20 % oli alle 15-vuotiaita.

Jordaniassa puolestaan poistettiin kesällä 2017 lainsäädäntö, jonka turvin raiskaajat pääsivät vastuusta, jos he menivät naimisiin uhriinsa kanssa ja pysyvät avioliitossa vähintään viisi vuotta. Tämä ns. raiskauspykälä kumottiin parlamentissa 4. elokuuta. Jordaniasta tuli kolmas arabimaa, joka on poistanut raiskauksen välttelyn rikoslaistaan. Ennen tätä muutos tehtiin Libanonissa ja Marokossa.

Pelastakaa lapset -järjestön ja Maailmanpankin selvityksen mukaan joka päivä 20 000 alle 18-vuotiasta tyttöä menee naimisiin. Alaikäisten avioliitoista jopa 60 % solmitaan maissa, joissa se on laitonta. Se, että tyttö ei käy koulua, voi olla sekä lapsiavioliiton syy että seuraus. Avioituneiden tyttöjen pääsy takaisin kouluun on joissakin maissa jopa estetty. Maailmassa on noin 60 miljoonaa koulusta pudonneita kouluikäistä tyttöä, jotka ovat suuressa vaarassa joutua naimisiin. Koulu toimii suojamekanismina tytöille.

Selvityksen mukaan eräät valtiot, kuten Meksiko, Nepal ja Zimbabwe, ovat edistyneet nostamalla avioitumisen ikärajaa tai tiukentamalla poikkeuslupien myöntämistä alaikäisille. Toisaalta esimerkiksi Bangladesh hyväksyi hiljan lain, joka sallii alle 18-vuotiaiden naimisiinmenon "poikkeustapauksissa".



Vaikka lapsiavioliittojen ongelmamaat löytyvät Aasiasta ja Länsi- ja Keski-Afrikasta, yllättäen myös useissa Yhdysvaltain osavaltioissa laki sallii avioitumisen alle 18-vuotiaana. New Hampshiressa torjuttiin vastikään ehdotus avioliittoikärajan nostamisesta 13:sta 18 vuoteen. Myös New Jerseyssä estettiin yritys kieltää alle 18-vuotiaiden liitot.

Naisten oikeudet edellyttävät naisia syrjivän lainsäädännön muuttamista, mutta se ei vielä riitä. Lait pitää myös laittaa täytäntöön ja pyrkiä vaikuttamaan asenteisiin ja kulttuurinmuutokseen. Lainsäädäntö kuitenkin aina heijastelee poliittista tahtoa.

Raiskaus avioliitossa muuttui Suomessa rikokseksi vasta vuonna 1994, kun esimerkiksi Ruotsissa se oli kriminalisoitu jo vuonna 1962. Suomessa tätä lakimuutosta vastustettiin äänekkäästi. Yhtä kovaäänistä oli aikoinaan sukunimilain vastustaminen 1980-luvulla. Vaikka naisilla on ollut jo yli 30 vuotta mahdollisuus pitää oma sukunimensä, suurin osa suomalaisnaisista ottaa avioiduttuaan miehen sukunimen, koska ”perheellä pitää olla yhteinen nimi.” Tätä hämmästellään jopa ”konservatiivisessa” Italiassa, jossa omien sukunimien säilyttäminen on tavanomaista. Suomi on monissa asioissa hämmentävän konservatiivinen tai jopa naisvihamielinen.




Lähteitä:


Intian korkein oikeus: seksi alaikäisen kanssa on raiskaus - myös avioliitossa. Iltalehti Keskiviikko 11.10.2017.

Jordan Abolishes Law Allowing Rapists to Avoid Prosecution. IPS Aug 22 2017.


20 000 tyttöä avioituu joka päivä, usein vastoin lakia
Tharanga Yakupitiyage. IPS 16.10.2017.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Raiskaus ja lapsimorsiamet lainsäädännön kohteina

Intian korkein oikeus linjasi lokakuussa 2017, että seksi alaikäisen kanssa on myös avioliitossa raiskaus. Intian laki on sallinut ala...